Dalslandsstugan 2.0

Designing a house, a place to live in has been a recurring topic in our creative sessions at the office. About two months a go we found an architectural competition organised by the Dalsland region and the Swedish architects organisation. The task in the competition was to design a typical house to meet the needs of a modern family’s lifestyle living in a rural region, through a sustainable, modern and innovative architecture to attract more people to build and settle in Dalsland and western Värmland. The aim is also to challenge the shore protection and preservation of the many lakes in the area, and to promote the region that is located close to bigger citys like Oslo, Karlstad and Gothenburg as an attractive living environment. We decided to take this challenge and to participate in our very first architectural competition. Our proposal ”Blå ögontröst” was awarded 3rd prize, which made us very happy.

Blå Ögontröst

Blå ögontröst (Forget-me-not), rural dialect for Dalslands landscape flower, more known as Forget Me Not, has lent its name to this beautiful contemporary idea of a vibrant country built for both human, fl ora and fauna. Forget Me Not, a direct call to not forget. Not to forget the rural areas, not to forget our nature, and to not forget the sometimes peaceful, sometimes dramatic landscapes that lakes and oceans offers us, and how people in all times have lived near the water and been completely dependent of its content and force. Blå ögontröst, with its palette in blue is closer to the water rather than the woods and fi elds, and the houses blue painted wooden facades will provide the landscape a new kind of landmark.

The houses is drawn to be built close to the water line and stand raised on stilts like a traditional log cabin to avoid large ground engagement, to protect the high water levels, and for animals and plants as much as possible to get an uninterrupted water line. Placing the house on a wooden pier on piles also allows for a general basis for a coherent house typology, while the house and the bridge is free to place in a great variety of land plots with completely different conditions. The house is constructed with traditional carpentry techniques mixed with the more contemporary material laminated wood. On the upper level the facade is held together to create a private sphere, while the main floor will have a flexible facade which provides full transparency, but also the ability to filter and direct the light through the herringbone shutters.

Similar projects

View all projects